aardappels koken

Koken

 

Het goed koken van aardappels is eigenlijk helemaal niet zo simpel, dus schaamt u zich niet als dit een keer misgaat.

Misschien nuttig om te weten: geschilde aardappels kunt u, mits helemaal onder water staand, wel een tijdje bewaren. In de zomer zou ik de pan wel in de koelkast zetten, maar dan kunt u zonder problemen de piepers ’s ochtends vroeg of zelfs de vorige avond alvast schillen. Niet in stukken snijden, want dan komt er zetmeel vrij dat gaat gisten.

Theoretisch moet je koken met zo weinig mogelijk vocht, maar ik zou hier wat marge nemen, en ze voor driekwart onder zetten. De kooktijd van aardappels varieert enigszins qua soort (ras) en ouderdom (en voorkeur!), en ligt ergens tussen de 20 en 30 minuten. Sommige rassen vallen uit elkaar, andere blijven heel. De term “afkoker” op de verpakking betekent dat hij uit elkaar valt. Als ze koken, draait u het vuur wat lager. Af en toe controleren of ze nog koken en of er nog genoeg water in zit. Ze zijn gaar als u ze met een vork in stukken krijgt zonder dat daar noemenswaardige kracht voor nodig is.

Als u afgieten met het deksel schuin op de pan eng vindt gooit u ze gewoon in een vergiet. Daarna doet u ze terug in de pan, en laat u ze op een laag vuur nog een minuutje of wat staan. Wel af en toe doorschudden. Dit  heet “afstomen”. U kunt vanaf dit moment ze nog een tijdje warm houden , maar het is wel de bedoeling dat ze nu binnen 5 tot 10 minuten op tafel komen.

Bakken

Niet eens zo makkelijk, eigenlijk. In kookboeken komt u nogal eens betogen tegen waarbij men uitgaat van rauwe aardappels, maar ik zou u adviseren ze te schillen, in plakjes van 1 cm dik te snijden, die 7 tot 10 minuten te koken en dan even te laten afkoelen. Vervolgens neemt u een koekepan met tefal-laag, giet daar flink wat slaolie in en bakt de aardappels daar in. Regelmatig omscheppen, reken op zo’n 10 minuten voor ze mooi bruin zijn.

 

recepten:

kijk eens op www.aardappels.nl

OP mijn Facebook pagina staan nog meer tips voor het koken en bakken van aardappelen. www.facebook.com/pages/Wansink-Aardappelen

2013-07-04 17.31.23

Top

henk.wansink@gmail.com

06 30157570