van boer tot bord

Poten
Aardappelen worden niet gezaaid of geplant; ze worden gepoot. Je poot een moederknol in een aardappelrug (een soort dijkje van zand) waaruit nieuwe aardappelen groeien.
We doen ons best om de aardappelruggen rechter te maken dan die van de buurman. Daarom hebben we de tractoren in het voorjaar van 2015  zelfs uitgerust met GPS. Zo kunnen we op een paar centimeter nauwkeurig recht rijden…

Het verzorgen van de aardappelen
De bodem zorgt voor voedingsstoffen, de regen voor water en het zonnetje voor warmte. Toch kan de boer niet met zijn voeten omhoog gaan zitten. Zijn belangrijkste taak is de planten gezond te houden. En daar is hij het héle voorjaar druk mee!

Rooien
Wanneer de aardappelen groot genoeg zijn sterven de planten af en kunnen de knollen in de grond afrijpen. Als ‘t weer het toelaat worden de aardappelen gerooid.
Vroeger rooide men met de hand. Het hele gezin hielp mee. Veel kinderen bleven in de oogsttijd weg van school en daardoor is de herfstvakantie ontstaan. Wat doe jij nu in je herfstvakantie?

Sorteren en verpakken
Na het rooien, worden de aardappelen gesorteerd en in een netje verpakt.
Vroeger at een Nederlander gemiddeld 130 kilo aardappelen per jaar. Nu gemiddeld 80 kilo per jaar. Hoewel we steeds meer andere dingen eten, staat de aardappel nog steeds op nummer 1!

Top

henk.wansink@gmail.com

06 30157570